Καθαρή Πορεία | Γιάννης Δημητριάδης

Σήμα κινδύνου και για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Πόρου

18 Ιουνίου, 2024

Σήμα κινδύνου και για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Πόρου

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι φέτος τα δεδομένα και για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο μας, ενώ αναμένεται ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Ειδικότερα, φέτος υπάρχουν οι ακόλουθες ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για την περιοχή μας:

- Για πρώτη φορά η πυροπροστασία του νησιού βασίζεται μόνο στους 3 μόνιμους πυροσβέστες και στους ελάχιστους εθελοντές του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Πόρου, καθώς, σε αντίθεση με το 2022 και το 2023, φέτος το Κλιμάκιο δεν ενισχύθηκε με την εποχιακή απόσπαση επαγγελματιών πυροσβεστών.

- Σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον δεν υπάρχει στο νησί ούτε η σταθερή καθημερινή ενίσχυση που του παρείχε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Τροιζήνας (δύο περιπολίες ημερησίως έως το 2021 και μία έως πέρυσι), αφού και αυτός αντιμετωπίζει σοβαρή στελεχιακή έλλειψη, όπως άλλωστε όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αργολίδας.

- Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Γιάννης Δημητριάδης ως Δήμαρχος Πόρου χρειαζόταν να αποστείλει διαδοχικές επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό, στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και να δημοσιοποιώ το πρόβλημα με ανακοινώσεις του Δήμου, πετυχαίνοντας έτσι την εποχιακή ενίσχυση του Ε.Π.Κ. Πόρου με 5 επαγγελματίες πυροσβέστες το 2022 και με 4 το 2023. Δυστυχώς, φέτος καμία αντίστοιχη ενέργεια δεν έγινε από τη νέα δημοτική αρχή, πράγμα που αποδεικνύεται καθοριστικό για τις δυσμενείς εξελίξεις.

- Καμία ενημέρωση δεν έχει εκδοθεί από πλευράς Δήμου για την ισχύ των απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε δασικές οδούς σε περιπτώσεις επικινδυνότητας κατηγορίας 3,4 και 5, καθώς και για την λειτουργία των μπαρών αποκλεισμού κυκλοφορίας που με τόσο κόπο κατάφερε να αδειοδοτήσει, να τοποθετήσει και να λειτουργήσει ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια.

- Επιπλέον ο Δήμος Πόρου δεν έχει «πάρει χαμπάρι» για το ζήτημα που απασχολεί όλους τους Ο.Τ.Α. και τους ιδιοκτήτες πλησίον δασικών εκτάσεων της χώρας αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας, καθώς δεν έχει εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση για το θέμα (το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητά του).

- Στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν έχει αναρτηθεί το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών, ενώ οι μόνες δημοσιεύσεις του για θέματα Πολ. Προστασίας περιορίζονται σε αναδημοσιεύσεις του ημερήσιου Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και των ανακοινώσεων της Γεν. Γραμματείας Πολ. Προστασίας, ακόμα και όταν για την περιοχή μας η επικινδυνότητα είναι μόλις 3 (με μέγιστο το 5) και η αναπαραγωγή τους ως δήθεν «έκτακτων ανακοινώσεων» δίνει άστοχα το μήνυμα του «συναγερμού», το οποίο θα έπρεπε να εκπέμπεται μόνο σε περιπτώσεις μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

- Τέλος, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την λειτουργία της αφαλάτωσης, ενώ όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος στέρεψαν και οι γεωτρήσεις του Λεμονοδάσους, δηλαδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια νερού για τις ανάγκες πυρόσβεσης και υδροδότησης (στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε με επόμενη ανακοίνωση).