Καθαρή Πορεία | Γιάννης Δημητριάδης

Πρόγραμμα

Αναλυτικά:

Για τον πολιτισμό

Τι παραλάβαμε το 2014:

Μέχρι το 2014, ο ετήσιος Προϋπολογισμός του Δήμου είχε μηδενικές δαπάνες για πολιτιστικές δράσεις και οι ελάχιστες και χαμηλού κόστους εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν διοργανώνονταν από την Περιφέρεια.

Τι κάναμε την περίοδο 2014-2019:

Από το 2015 καταρτίζουμε κάθε χρόνο ετήσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό και σταδιακά καθιερώσαμε σημαντικά δρώμενα όλο το χρόνο, όπως το Poros Arts Festival, τα «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», τη Γειτονιά των Χριστουγέννων, το POROSEA, αποκριάτικες εκδηλώσεις κ.α.

Διοργανώσαμε συναυλίες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (Θ. Μικρούτσικος, Δ. Σαββόπουλος, Μ. Μητσιάς κ.α.), αλλά και συναυλίες με τοπικούς καλλιτέχνες, και επιχορηγήσαμε εκδηλώσεις Συλλόγων και φορέων του νησιού.

Επισκευάσαμε και εγκαταστήσαμε ξανά τον ιστορικό μηχανισμό του Ρολογιού του Πόρου.

Στηρίξαμε τη δημοτική βιβλιοθήκη και τη δημοτική φιλαρμονική και τους εθελοντές Διευθυντές τους.

Το 2018 οι δαπάνες που εκτελέστηκαν για πολιτιστικές δράσεις άγγιξαν τις 80.000€, ενώ όλη την τετραετία 2015-2018 ξεπέρασαν αθροιστικά τις 210.000€.

Τι είχαμε υποσχεθεί για την περίοδο 2019 - 2023 και τι κάναμε:

Είχαμε υποσχεθεί ότι «οι πολιτιστικές δράσεις πρόκειται να εμπλουτιστούν, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020» και το κάναμε!

Συνεχίσαμε τις καλές πρακτικές της πρώτης μας θητείας, συνεχίζοντας να καταρτίζουμε ετήσιο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και να διοργανώνουμε δρώμενα όλο το χρόνο (με εξαίρεση το 2020 και 2021 λόγω πανδημίας), όπως το Poros Arts Festival, τα «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», τη Γειτονιά των Χριστουγέννων, το POROSEA, αποκριάτικες εκδηλώσεις κ.α.

Αξιοποιήσαμε τους εθελοντές και τους χορηγούς που υποστηρίζουν σταθερά τις εκδηλώσεις του Δήμου και συνεργαστήκαμε το 2023 με την Καθετή, αναθέτοντάς της την διοργάνωση του Poros Arts Festival.

Διοργανώσαμε συναυλίες με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (Ν. Θεοδωρίδου, Μ. Χατζηγιάννης, Ν. Πορτοκάλογλου, Locomondo κ.α.), αλλά και συναυλίες με τοπικούς καλλιτέχνες, και επιχορηγήσαμε εκδηλώσεις Συλλόγων και φορέων του νησιού.

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 δημοσιεύσαμε την επετειακή συγγραφή με τίτλο «Ιστορική αναδρομή – Η συμβολή του Πόρου στον αγώνα του 1821». Πρόκειται για μία βαρυσήμαντη εργασία, η οποία διεκπεραιώθηκε από τους Μπάμπη Ανδριανόπουλο, Μπάμπη Κανατσίδη, Σπύρο Μάνεση και Γιάννη Μανιάτη, κατόπιν καλέσματος του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη. Η εργασία, η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο με χορηγία του Γιάννη Δημητριάδη και βρίσκεται επιπλέον αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου poros.gr, ενσωματώνει για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο επιστημονικό κείμενο όλα τα γεγονότα της ευρύτερης επαναστατικής περιόδου που σχετίζονται με την περιοχή μας και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο σταθμό στην υπόθεση της ανάδειξης της συμβολής του νησιού μας στην Επανάσταση του 1821.

Εμπλουτίσαμε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας με τη νέα ιστορική ενότητα με τίτλο «Ο Πόρος στην Ιστορία». Πρόκειται για μια περιεκτική ιστορική αναδρομή του τόπου μας, η οποία ξεκινάει από την μυθολογία και τα προϊστορικά χρόνια και καταλήγει στην σύγχρονη εποχή. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες της νέας ενότητας δημοσιεύονται επίσης στο λεύκωμα «Νησιά της Αττικής – όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού», το οποίο εκδόθηκε το 2021 από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής.

Με Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τιμήσαμε σημαντικούς ανθρώπους του τοπικού πολιτισμού και των επιστημών:
- Την Γυμνασιάρχη και φιλόλογο Βασιλική Κογιώνη, η οποία απεβίωσε το 2020, δίνοντας το όνομά της στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και του B’ Δημοτικού Σχολείου και προγραμματίζοντας εκδήλωση το Φθινόπωρο του 2023.
- Τον ανθρωπιστή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, ο οποίος απεβίωσε το 2021, δίνοντάς το όνομά του στο κτήριο πολλαπλών χρήσεων του Δήμου (πρ. «Γηροκομείο») και προγραμματίζοντας εκδήλωση στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.
- Τον επιζησαντα της Μικρασιατικής καταστροφής Μιχαήλ Χατζηπέρο, ο οποίος απεβίωσε το 2022, δίνοντας το όνομά του στην κεντρική οδό του Συνοικισμού και διοργανώνοντας εκδήλωση στο αμφιθέατρο Συγγρού στις 9 Ιουλίου 2023.
- Τον ιστορικό - ερευνητή Γεώργιο Αθανασίου, ο οποίος απεβίωσε το 2018, δίνοντας το όνομά του στην αίθουσα του 1ου ορόφου της δημοτικής βιβλιοθήκης και διοργανώνοντας εκδήλωση στον χώρο στις 8 Δεκεμβρίου 2019.
- Το ζεύγος Γεωργίου και Χέλγκας Κανελλάκη όσο αμφότεροι ήταν εν ζωή (απεβίωσαν το 2020 και το 2021) δίνοντας το όνομά τους στην αίθουσα του ισογείου της δημοτικής βιβλιοθήκης και διοργανώνοντας εκδήλωση στον χώρο στις 30 Ιουνίου 2017, καθώς και εκδήλωση στις 15 Ιουλίου 2022 μετά τον θάνατό τους στο αμφιθέατρο Συγγρού.
- Τον ζωγράφο Χρήστο Παπαδόπουλο για την πολυετή προσφορά του στον τοπικό πολιτισμό, παραδίδοντάς του τιμητικό έπαινο στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσής του το 2022.
- Τον παπά-Γιώργη Στόκο για την πολυετή προσφορά του στην κοινωνία του Πόρου, παραδίδοντάς του τιμητικό έπαινο στην εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου 2022.
- Τους αθλητές Όμηρο Μοστίτσογλου και Αντώνη Λάφη για τις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις τους στο κανόε - καγιάκ και στο τρίαθλο - αντίστοιχα - στην εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου 2022.

Τι θα κάνουμε την περίοδο 2024-2028:

Θα συνεχίσουμε να έχουμε τον πολιτισμό ως προτεραιότητα και να αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλους τους πρόθυμους συνεργάτες και συντελεστές για την διοργάνωση πολλών και ποιοτικών εκδηλώσεων!