Καθαρή Πορεία | Γιάννης Δημητριάδης

Πρόγραμμα

Αναλυτικά:

Για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Τι παραλάβαμε το 2014:

Μέχρι το 2014 ο Δήμος Πόρου δεν είχε τουριστική στρατηγική και δεν υλοποιούσε Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, ενώ οι δαπάνες του για τον τομέα του Τουρισμού ήταν μηδενικές έως το 2012 και μόλις 639€ το 2013 και 1.500€ το 2014.

Οι παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων σε καταστήματα (εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος) δίδονταν έως το 2014 με αδιαφανή τρόπο, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία και χωρίς να διασφαλίζεται σε αρκετές περιπτώσεις η ελεύθερη διέλευση πεζών και ΑμεΑ.

Τι κάναμε την περίοδο 2014-2019:

Τα έτη 2014-2019 ήταν τα πρώτα στην ιστορία του Δήμου, κατά τα οποία καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και ο Δήμος μας, με βάση τις εισηγήσεις της Τουριστικής Επιτροπής, ανέπτυξε σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές Εκθέσεις, δημιούργησε και παρήγαγε τουριστικά φυλλάδια, χάρτες, βίντεο, τουριστική εφαρμογή, λογότυπο του προορισμού και διενήργησε στοχευμένες δράσεις προβολής (διαφημίσεις, επισκέψεις δημοσιογράφων, παρουσιάσεις στα ΜΜΕ κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα του Πόρου, από 18.588 το 2014 ανήλθαν σε 31.988 το 2016 με σταθερή ανοδική τάση, ενώ οι τουριστικές δαπάνες του Δήμου την τετραετία 2015-2019 ξεπέρασαν τις 120.000€.

Αναθέσαμε μελέτη δημιουργίας δικτύου περιπατητικού τουρισμού, και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την υλοποίησή της.

Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά την προβλεπόμενη διαδικασία παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, θεσμοθετήσαμε κανονισμό λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων και κάναμε ελέγχους για τη σωστή εφαρμογή των παραχωρήσεων. Η εφαρμογή της νομοθεσίας ενίσχυσε τον υγιή ανταγωνισμό και την εικόνα του Πόρου στους επισκέπτες του.

Τι είχαμε υποσχεθεί για την περίοδο 2019 - 2023 και τι κάναμε:

Είχαμε υποσχεθεί ότι «θα υλοποιούσαμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, όπως είχε καταρτισθεί από τους ειδικούς» και κάναμε ακριβώς αυτό!

Είχαμε υποσχεθεί ότι «θα διαχειριστούμε τους κοινόχρηστους χώρους με τις ίδιες αδιαπραγμάτευτες αρχές (ισονομία μεταξύ των επιχειρηματιών, σεβασμός στους πεζούς και τα ΑμεΑ)» και το κάναμε! Μάλιστα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πεζοδρόμησης του κέντρου λόγω της έκτακτης νομοθεσίας του κορωνοϊού -την οποία καταφέραμε να παγιώσουμε και μετά το τέλος της πανδημίας- αύξησε περαιτέρω την καλή φήμη του νησιού και την ικανοποίηση των επισκεπτών, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης, όσο και στους πεζούς.

Συνεχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε «τουριστική στρατηγική» με άξονες την λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής και την κατάρτιση ετήσιου προγράμματος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης.

Συνεχίσαμε να δίνουμε το παρόν σε όλες τις μεγάλες τουριστικές Εκθέσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Προβάλλαμε τον Πόρο στα Μ.Μ.Ε. και συμμετείχαμε σε εκπομπές και ζωντανές μεταδόσεις σταθμών εθνικής αλλά, και διεθνούς εμβέλειας, που προέβαλαν τον Πόρο στο τηλεοπτικό κοινό όλης της χώρας μας και άλλων χωρών.

Υλοποιήσαμε το έργο ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών και δημιουργήσαμε την επίσημη ιστοσελίδα πεζοπορικών διαδρομών του Πόρου Poros Trails. Τα δύο έργα ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2022 με χρηματοδότηση 107.500€ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και αποτελούν το επιστέγασμα της πλέον συστηματικής προσπάθειας του Δήμου για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και την αναβάθμιση της προσβασιμότητας στις δασικές περιοχές για σκοπούς πυρασφάλειας. Τα μονοπάτια αποτελούνται από 6 βασικές διαδρομές στην Σφαιρία, την Καλαυρία και το Λεμονοδάσος με συνολικό μήκος 40χλμ, οι οποίες είναι λεπτομερώς σηματοδοτημένες και καθαρισμένες, ενώ όλες οι πληροφορίες που τις αφορούν (απόσταση, χρόνος, δυσκολία, συνολική καθοδήγηση) είναι καταγεγραμμένες στην ιστοσελίδα porostrails.gr σε εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει κάθε χρήστης και σε χάρτες που διανέμονται από τον Δήμο.

Αναθέσαμε μελέτη ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών και την υλοποιήσαμε, δημιουργώντας ταυτόχρονα σχετική υπό-ενότητα στην ιστοσελίδα porostrails.

Επαναφέραμε το 2023 στον Πόρο το Σαλόνι Θαλάσσιου Τουρισμού EastMedYachtShow και υπογράψαμε με τους συνδιοργανωτές του Μνημόνιο για την διοργάνωση της Έκθεσης στον Πόρο και τα επόμενα χρόνια. Στο Σαλόνι παρουσιάστηκαν 100 περίπου σκάφη, ανάμεσα στα οποία τα περισσότερα εκτιθέμενα καταμαράν παγκοσμίως. Δύο ακόμα καινοτομίες ήταν η συμμετοχή του Δήμου Πόρου με δικό του περίπτερο, καθώς και η επέκτασή της έκθεσης στη νότια πτέρυγα του λιμανιού στον δίαυλο Πόρου-Γαλατά, λόγω εξάντλησης όλου του χώρου στην δυτική πτέρυγα.

Λειτουργήσαμε από το 2020 την δίγλωσση επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου visitporos.com, η οποία παρέχει όλες τις πληροφορίες για την τοπική αγορά στους επισκέπτες της περιοχής, σημειώνοντας τεράστια νούμερα επισκεψιμότητας (80.000 μοναδικούς επισκέπτες το 2022). Η επιτυχία της ιστοσελίδας είναι τόσο μεγάλη, που σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής πύλη ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών Holidu το 2022, ο Πόρος βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ όλων των νησιών της χώρας και δεύτερος στον Σαρωνικό (μετά την Ύδρα) στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο με 37.000 αναζητήσεις κατά μ.ό. ανά μήνα.

Υποβάλαμε πρόταση στο Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για την δημιουργία ψηφιακού μουσείου και ψηφιακού ξεναγού του Πόρου κόστους 274.040€.

Συνεχίσαμε να διαχειριζόμαστε τους κοινόχρηστους χώρους με διαφάνεια, διαφυλάσσοντας τον υγιή ανταγωνισμό και την ισονομία και συνεχίσαμε να διαχειριζόμαστε τις παραλίες του νησιού με μόνο γνώμονα την ανάπτυξή τους και την προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας οριστικό τέλος σε παλαιές πρακτικές εξυπηρετήσεων και πελατειακών σχέσεων και αγνοώντας κάθε πίεση και πολιτικό εκβιασμό που δεχτήκαμε προκειμένου να νοθεύσουμε τις αρχές μας και να κάνουμε συνδιαλλαγές. Η δημοτική μας αρχή και η διοίκηση του Δ.Λ.Τ. σχεδίασαν με διαφάνεια διαγωνισμούς για μακροχρόνιες μισθώσεις, οι οποίοι προσέλκυσαν μερικούς από τους σοβαρότερους επιχειρηματίες του νησιού που επένδυσαν σε εξοπλισμούς και υπηρεσίες, με συνέπεια το νησί να αποκτήσει μια σειρά από νέες οργανωμένες παραλίες που του έλειπαν (Μοναστήρι, Άγκυρα, Μικρό Νεώριο, Κολώνα). Επίσης, όπως κάναμε και την περίοδο 2016-2017 με την παραλία Μοναστηρίου, μείναμε πιστοί στον σχεδιασμό μας αναφορικά με την κεντρική παραλία Ασκελίου, προκειμένου τα ερχόμενα χρόνια να δημιουργηθεί και εκεί μια οργανωμένη πλαζ με σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές και δικαιωθήκαμε πρόσφατα με την Απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσε το όμορο ξενοδοχείο αξιώνοντας η παραλία να του παραχωρείται «ες αεί» με απευθείας ανάθεση.

Τι θα κάνουμε την περίοδο 2024-2028:

Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και προβολής εφαρμόζοντας τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας και έχοντας ως στόχο την διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, των υποδομών και της εικόνας του προορισμού, καθώς και την επέκταση της τουριστικής περιόδου με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θαλάσσιος τουρισμός, μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές κ.α.).